keskiviikko 3. toukokuuta 2017

2017 Puheenjohtajan kynästä

Savo/Kainuun Väisästen sukuseura perustettiin vuonna 2002 ja se näin ollen täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Jo heti seuran ensimmäisessä sukukokouksessa Lapinlahdella vuonna 2003 oli Väisäsiä koolla eri puolilta suomea noin 80 henkilöä. Kokous linjasi tuolloin toimintaansa seuraavasti; sukuseuran toimintaa ei saisi päästää näivettymään eikä jäämään pienen piirin tapahtumaksi.
Kokouksessa todettiin, että parhaiten seuran toimintaa voidaan edistää pienten askelten politiikalla ja ensimmäisiä askelia on mahdollisimman laaja jäsenhankinta, jonka onnistuminen vaatii kaikkien nykyisten jäsenten aktiivista seuran toiminnasta kertomista ja uusien jäsenten mukaan saamista.

Alusta asti seuran tehtäväksi nähtiin toimiminen yhdyslinkkinä sukututkijoiden välillä, kerätä ja taltioida sukututkimustietoa ja jakaa sitä jäsenistölle ja muille sitä tarvitseville. Tätä tehtävää seura on nämä ensimmäiset viisitoista vuottaan hoitanut. Viime vuonna seuran haltuun luovutetut tutkimukset skannattiin ja saatettiin nettiin, jonka kautta niitä nyt on, vaivattomampi välittää tarvitseville.

Seuran toinen kokous Puolangalla katsoi, että seuran taloudelliset resurssit eivät riitä seuran toimesta tapahtuvaan sukututkimukseen. Näin on ollut tähänkin saakka. Ensi kesän sukukokouksessa Sotkamon Tuliketussa otamme kantaa sukututkimustietojen yhteen saattamisesta ja jäsenistön halukkuudesta siihen tarvittavaan taloudelliseen satsaukseen.
Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi Väisästen sukuseuraa; Savo/Kainuun Väisästen sukuseura ja jo 1990-luvulla perustettu Savon Väisästen sukuseura. Seurojen yhdistymistä puuhattiin vuonna 2008, mutta asiassa ei olla saatu lopullista päätöstä aikaan. Seurojen yhteistyö on jälleen ajankohtainen, sillä Savon Väisästen sukuseura on tehnyt sopimuksen seuran varhaisten sukuhaarojen selvittämisestä ja olemme saaneet sukututkijalta tarjouksen selvittää samalla myös Savo/Kainuun Väisäsen varhaiset vaiheet. Apuna tässä on myös kasvavaa kiinnostusta herättänyt DNA-sukututkimus. Tulevassa sukukokouksessa saamme tietoa tästä mielenkiintoisesta aiheesta ja sen tuomasta lisästä sukututkimukseen.

Kädessäsi oleva sukulehtemme on järjestyksessä yhdeksäs. Vuonna 2008 ilmestyi ensimmäinen Savo/Kainuun Väisästen sukulehti, jonka oli tarkoitus ilmestyä kerran vuodessa – ehkä useamminkin, jos aineistoa lehteen kertyy enemmän. Toivottuja artikkeleita jäsenistöltä ei kuitenkaan saatu, joten lehti jouduttiin kokoamaan hallituksen jäsenten laatimista artikkeleista.

Tätäkin nyt ilmestyvää lehteä varten olemme odottaneet jäsenistön kynän jälkeä. Siitä informoitiin edellisissä lehdissä sekä seuralle perustetussa facebook ryhmässä. Jutut menestyneistä Väisäsistä ovat itsetuntoa kohottavia ja mieltä ylentäviä. Kuitenkin enemmistö meistä Väisäsistäkin on aivan tavallisia ihmisiä ja juuri meistä tavallisista ihmisistä, elämästä, elinympäristöstä ja elämänkohtaloista oli jo alun alkaen tarkoitus kertoa sukulehdessämme.

Näin olemme edenneet sukuseurassamme ”pienten askelten politiikalla” mutta olisiko nyt jo aika ottaa vähän isompi askel…..

Senhän me yhdessä päätämme ensi kesänä Sotkamossa. Tapaamisiin siellä!

Terttu Väisänen

Väisänen, Vaisanen, Wäisänen, Waisanen, Väisälä, Vaisala, Weisell, Veisell, Wais, ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti